västerås

Flest bildar bostadsrätt i Hökåsen

Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås har hittills sålt 165 av 4200 lägenheter som ska ombildas till bostadsrätter.

Flest lägenheter har sålts i Hökåsen, strax utanför Västerås, där 106 lägenheter på Vintervägen nu ombildas till bostadsrätter.

- Vi ser en förtjänst i det här. Vi bestämde oss för länge sedan att vi ville köpa lägenheten. Priset är lite högt, men samtidigt är det ju bra med en hög insats eftersom vi får en lägre hyra, säger köparen Johan Sörberg.

Förutom lägenheterna som sålts i Hökåsen har bostadsrätter bildats på Lidmansvägen vid Djäkneberget i centrala Västerås, Föreningsgatan på Blåsbo, och på Jakobsbergsplatsen på Oxbacken.

Billigast är lägenheterna i Hökåsen, de kostar 6 500 kronor kvadratmetern. Dyrast är dem på Lidmansvägen som kostar mer än dubbelt så mycket.

Enligt Mimers vd Fredrik Törnqvist är priset marknadsmässigt för bostadsrätter som är under ombildning. Det innebär att det är lite billigare än marknadspriset. Mimers mål har aldrig varit att sälja så billigt som möjligt.

För många blir det dyrare att bo när de köper sin lägenhet istället för att hyra den. Men de betalar till sig själva och kostnaden sjunker med åren.

Månadskostnaden beror också på hur mycket lån som står på föreningen och hur mycket varje boende lånar. Om de boende betalar en hög insats får de dra av 30 procent av räntekostnaden i deklarationen. Om föreningen står för större delen av lånen kan inte de boende göra lika stora avdrag och månadskostnaden blir högre.

Raimo Lamppu har bott på Vintervägen i Hökåsen i 25 år och tycker att priset är okej.

- Det tycker jag är rimligt. Det blir inte dyrare för mig, det blir 100 kronor billigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista