Bönder oroade över förstörd skörd

Regnet de senaste veckorna håller på att knäcka länets spannmålsbönder. Säden, som på många håll var klar att skörda, förstörs nu. Enligt Sture Johansson i Sala, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund i länet, är 90-95 procent av höstvetet redan förstört.

Det som händer med den torra säden när det är fuktigt är att den börjar gro igen. Då försämras kvalitén och säden duger inte att baka med utan bara till foder eller etanoltillverkning.

Den försämrade kvalitén innebär naturligtvis ett ekonomiskt avbräck för många av de 1800 lantbrukare i länet som odlar spannmål.

Läget är så allvarligt att Kemikalieinspektionen i fredags beviljade dispens för besprutning med Glyfosat, ett medel som gör att säden inte gror. Men besprutad säd får bara användas till foder.

Det enda som kan rädda skördarna är sol och lagom mycket blåst, säger Sture Johansson, men när det gäller kvalitén är det redan försent.

Det är 10 år sedan det senast var så dåliga skördar i Salatrakten, säger Sture Johansson. Han säger att många lantbrukare nu är mycket, mycket bekymrade:

- Nu är det ju en skördesituation som gör att man känner att det är halvt panik ute på gårdarna.

Sture Johansson oroas också över att stressade lantbrukare slarvar när skördearbetet väl kommer igång och att det kommer att leda till olyckor:

- Det brukar bli mera arbetsolyckor sådana här höstar, säger Sture Johansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista