Sista plattan för EST

På tisdagen släpptes det album som blev det sista för Esbjörn Svensson Trio.

Det var klart för tryckning på skivbolaget redan den 15 maj, alltså en månad innan jazzpianisten Esbjörn Svensson från Skultuna omkom.

Resonemanget bakom att fullfölja utgivningen var egentligen väldigt enkelt, berättar trummisen Magnus Öström.

- Alltså först var det ju en chock det som hände, hur vi skulle göra, men vi insåg ju väldigt snabbt att det var något som var klart, som vi har gjort tillsammans, och det blir ett slags sista statement från trion. En sista skiva helt enkelt, säger Magnus Öström och fortsätter:

- Det här albumet är speciellt på det sättet att det är helt improviserad musik. Det finns inga låtar. Vi spelade in det under två dagar i en studio i Sydney, säger Magnus Öström.

Det betyder bland annat att när studiomanagern precis i början av sista låten tittar in, utan att tänka på att det är inspelning säger ”jag tänkte bara säga hej då” på engelska - så har det fått vara kvar. Andra saker som ser ut som en tanke i ljuset av pianisten Esbjörn Svenssons bortgång är att de tre sista titlarna på det sista spåret på latin i tur och ordning anger en tyst minut och ett samspel till döden, i all oändlighet. Ja, så kraftfullt upplevde de det de gjorde, säger Magnus Öström, och det var inte första gången som trion spelade in en improvisation på det här sättet:

- Det är ett sätt att rensa våra system helt enkelt, att komma bort ifrån det skrivna materialet. Och det är alltså därför albumet heter ”Leucocyte”, men här har ordet för vit blodkropp fått en vidare betydelse än bara renhållning:

- Det är också en input till nya idéer, så att vi kan gå vidare från det. Magnus Öström har inte lyssnat på albumet förrän precis nu.

- Det är ju oerhört starkt att höra det och veta att vi aldrig mer någonsin kommer att göra det här igen. Vad som händer med basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström efter E.S.T. är fortfarande ett oskrivet blad. Trion hade till exempel 120 konserter inbokade fram till vintern 2009.

- Vi får se. Det kommer att ta tid för oss att landa i det här och se vart vi ska ta vägen, men vi måste naturligtvis också jobba. Det finns ju en verklighet. Vi måste ju överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista