Surahammar

Protester mot ny skötselplan

Länsstyrelsen har beslutat att införa en ny skötselplan i naturreservatet Gnien, mellan Ramnäs och Surahammar. En plan som möter protester från föreningen Surahammars miljögrupp och boende i området.

Naturreservatet Gnien bildades 1985 för att värna om våtmarksberoende fåglar. Nu har länsstyrelsen bestämt att man ska renodla reservatet till förmån för våtmarksfåglar.

Kornknarren, tärnor och fiskgjuse är några exempel på fåglar som man vill värna om. Man vill avverka skog och förlänga besöksförbudet.

Både Surahammars miljögrupp och boende kring Gnien har överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen.

Enligt Harald Eriksson från Surahammars miljögrupp så har länsstyrelsen avverkat skog de senaste 15 åren och det har inte gett flera fåglar, snarare så har antalet fåglar minskat.

- Vi börjar tycka att det är nog nu säger Harald Eriksson.

Thorbjörn Andersson bor vid Gnien och är bekymrad över vad som kommer att hända med hans boendemiljö om man avverkar all skog. Enligt honom kommer nordanvinden att blåsa hårt kring husknuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista