Centralskolan i Norberg
Norberg

Elevutbildning ska stoppa mobbning på Centralskolan

Centralskolan i Norberg har varit utan dem i femton år. Nu är det dags att återinföra kamratstödjarna. Det tycker både elever och lärare på centralskolan.

Det var femton år sedan som Centralskolan i Norberg senast hade kamratstödjare. Nu har arton elever i årskurs åtta och nio utbildats för att skapa en tryggare skola.

– Vi ska kolla hela tiden och vara deras förlängda öron och ögon, säger Molly Brickfors som är en av de nya kamratstödjarna. Under två dagar har hon och de andra utvalda eleverna fått utbildning i hur man hanterar olika situationer. De har fått spela rollspel, läsa texter och diskutera frågor som rör känslor och mobbing.

Förhoppningen med de nya kamratstödjarna är att skolan ska komma åt mobbing som sker när lärarna inte har en chans att ingripa.

– Vi räcker ju inte till, det finns inte en chans. Det händer när vi inte finns där, på nätet och raster. Med kamratstödjarna blir vi fler som kan hjälpa till.

– Det är många som hellre går och pratar med en elev än en lärare kanske, säger Robert Kronlund som är lärare på Centralskolan i Norberg.

Och den nya kamratstödjaren Molly Brickfors tror att det kommer att lyckas.

– Jag tror att det kommer att bli fler personer som blir trygga i skolan när det finns någon som de känner att de kan prata med, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista