Fiskgjuse är en av fåglarna som finns i Gniens naturreservat
Surahammar

Länsstyrelsen lugnar om Gnien

Länsstyrelsen ger nu kritikerna delvis lugnande besked när det gäller den förändrade skötselplanen för naturreservatet Gnien i Surahammars kommun. Planen innebär till exempel att träd kommer att avverkas, bland annat en omdiskuterad aspdunge.

Konflikten runt naturreservatet Gnien handlar om vilka sorts fåglar man ska gynna i området. Det finns sen några år tillbaka en plan för naturaområdet Gnien som säger att man ska bevara våtmarksfåglar till exempel änder, kornknarr, storspov och fiskgjuse, få ett stabilt antal av såna här fåglar som återvänder varje år och helst så ska fåglarna öka i antal.

Föreningen Surahammars miljögrupp vill att man ska behålla skog för att kunna gynna även fåglar som inte är våtmarksfåglar. Aspdungen som miljögruppen vill ha kvar kommer att bli kvar eftersom det inte gynnar vårtmarksfåglar att hugga ner den, säger Markus Rehnberg ifrån Länsstyrelsen.

Markus Rehnberg håller med om att det finns en risk att vissa fågelarter kommer att försvinna ifrån naturreservatet Gnien nu när man ändrar skötselplanen men han tror inte att fåglarna kommer att överge Gnien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista