Köping

Nattpatrull införs i Kolsva igen

Skadegörelse och störande beteende på nattetid är ett problem i Kolsva tycker många. Därför värvas just nu personer som kan ställa upp som nattpatrull för att minska buslivet från ungdomsgängen.

Kolsva har haft nattpatrull tidigare, men när polisen i Köping fick utökade resurser förra året tyckte man inte att det skulle behövas längre.

-Jag tycker att det är bra att det kommer tillbaka. Man får en översikt av vad som händer i samhället nattetid, säger Kolsvabon Tuija Saari.

Kyrkoherde Håkan Rosenquist berättar att kyrkorna har utsatts för mycket skadegörelse och att ungdomsgängen tar byn i besittning på nätterna.

-Jag tror att det är många med mig som tycker att nu får det vara nog. Vi måste sätta ner foten och försöka stävja det här. Det är ju också för ungdomarnas del, det här kan ju förstöra livet för dem på sikt om ingen hejdar dem, säger Håkan Rosenquist.

Han tror att mer vuxennärvaro nere på samhället skulle vara en bra början till att hjälpa ungdomarna.

På kyrkoherdens inrådan och med samtycke från polisen har kolsvabon Kenneth Pettersson nu börjat värva personer till ett sådant samarbete. Kenneth Pettersson var delaktig även i nattpatrullen som fanns förut och han hoppas att tillräckligt många i byn kommer att vilja ställa upp igen.

Än så länge är det 23 personer som anmält intresse, men för att det ska gå runt och inte bli för mycket behöver man vara minst 60, säger Kenneth Pettersson.

-Jag hoppas på att det kan gå att få ihop det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista