Förtidspensionärer drabbas av sänkt bostadstillägg

Mellan femtiotusen och hundratusen förtidspensionärer riskerar att få sänkt bostadstillägg på grund av en miss i anpassningen till det nya pensionssytemet.
Målsättningen har varit att ingen ska få sänkt bostadstillägg men vissa förtidspensionärer har drabbats av rejäla minskningar. Även här i länet har en del drabbats. -Det blev en mindre chock när jag fick veta att jag får mindre pengar. Jag känner mig lurad, säger "Pia" en av drabbade i länet till P4 Västmanland. Det som har hänt är att förtidspensionärer fått större minskningar i bostadstillägget än vad socialdepartementet hade räknat med när man konstruerade det nya pensionsystemet. Målsättningen har varit att det endast skulle bli smärre minskningar men i vissa fall har bostadtillägget sänkts upp till 400 kronor i månaden. "Pia" har förlorat 394 kronor. -Varje krona är givetvis väldigt viktig för en pensionär,säger "Pia". Men det är oklart om "Pia" och andra som drabbats får nån ersättning. Riksförsäkringsverket har fått i uppdrag att ta reda på vilka effekter det nya pensionssystemet har fått. Resultatet ska vara klart i augusti och därefter får riksdagen besluta om eventuell lagändring där missen i bostadstillägget rättas till. I bästa fall rättas felet till först i början av nästa år. Och "Pia" tycker att det självklart att hon ska få tillbaka dom pengar hon förlorar på grund av missen. -Lämnar jag felaktiga uppgifter till grund för bostadstillägg och får för mycket så är jag ju återbetalningsskyldig. Varför ska inte staten också bli återbetalningsskyldig om de gör fel? Varför ska inte samma regler gälla för staten och myndigheter som gäller privatpersoner, säger "Pia", till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".