Västerås

Oro efter flera bränder vid Råby IP

I natt vid tolvtiden brann det igen vid Råby IP i Västerås, den här gången var det IK Frankes klubblokal som totalförstördes. I onsdags morse brann en korvkiosk upp som stod vägg i vägg med ishallen och nu ökar oron bland de föreningar som använder området.

Leif Berg, sportchef för IK Franke, visar runt i det brandskadade klubbhuset:

– Den är ju totalt förstörd. Ena delen är ok, men den andra delen är totalförstörd så det är bara att riva, säger han bedrövat till P4 Västmanland.

Det är tungt och vemodigt, vi har ju utnyttjat klubbhuset väldigt mycket. Vi har ju alla föräldramöten, lagfester, teorilektioner, fotbollsskolan, vi använder huset mer eller mindre varje kväll, fortsätter han.

Det är inte första gången det brinner på Råby IP. För några år sen brann skridskoklubben Pollux lokal ner i en anlagd brand. Än så länge vet inte polisens tekniker om de senaste två bränderna är anlagda, men man misstänker att någon har tänt på. Kommunen har lagt ner en hel del pengar på att göra området vid Råby IP attraktivt för idrottsklubbarna, bland annat invigdes en ny ishall i december förra året. Nu växer oron för vad som ska hända härnäst.

Magnus Hellström, som jobbar på IK Frankes kansli, hade på känn att nåt skulle hända snart igen, det är nämligen andra gången någon tänder eld på klubbhuset inom loppet av några dagar, och inatt tog sig elden. Han var vaken vid midnatt och kände plötsligt röklukt:

– Jag kände brandlukt ända där borta där jag bor. Jag åkte hit, såg att det brann och ringde till brandkåren. Ena sidan av huset stod i lågor, och det var ingen rolig syn, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista