Skolöverläkare saknas i Västerås

Sedan drygt ett år saknas en skolöverläkare i Västerås. Skolöverläkarens uppgift är att se helheter i elevernas hälsoproblem och leda utbildning för skolsköterskorna. Den uppgiften sköter nu en läkare under sex timmar per månad. Nu kräver ordföranden för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, Olof Walldén, att tjänsten tillsätts.
I maj skrev en grupp läkare ett brev till proAros styrelse för att skynda på tillsättandet av tjänsten som skolöverläkare. Olof Walldén ställer sig bakom brevet, som skrevs av bland andra kliniken för barn- och ungdomspsyk, för att uppmärksamma proAros styrelse på att hälsoproblemen i skolan ändrat karaktär. Det är inte längre gamla tiders näringsbrist och infektionssjukdomar som är problemet. Fetman och ätstörningarna ökar och många barn mår dåligt. Läkarna hänvisar till en rapport som visar att trettio procent av Västerås skolbarn har sociala eller psykiska problem. Olof Walldén tror därför att en skolöverläkare kan spela en stor roll för att hjälpa barn så att de slipper komma till kliniken för barn- och ungdomspsyk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista