Tidsbokning ska korta köerna till psykakuten i Västerås

Telefonsamtal ska minska köerna till psykakuten

Ett nytt arbetssätt inom psykiatrin i länet ska förhoppningsvis få slut på långa väntetider på psykiatriska akutmottagningen i Västerås. Från den första september ska patienter runt om i länet söka hjälp lokalt, istället för att direkt åka till psykakuten.

– Vi tror att kvaliteten på vården bli mycket högre om man kan vända sig till den lokala psykiatrimottagningen där personalen vet vem man är och där man har sin journal, säger Gabriel Cizinsky verksamhetschef för psykiatrisk öppenvård i Västerås.

Tanken med detta nya arbetssätt, är att man ska ringa till den psykiatriska akuten innan man åker, för att där få prata med en sjuksköterska, som sedan bokar in en tid för besöket. Denna inbokning kan antingen bli till Västerås akutmottagning eller om det är på dagtid till någon av de tre psykiatriska mottagningarna, som finns i Fagersta, Sala och Köping.

– Många av våra patienter tycker det kan vara rätt skönt att få en tid, istället för att tvingas sitta på en akutmottagning i flera timmar och vänta, berättar Gabriel Cizinisky.

Det här nya arbetssättet som nu kommer att införas kommer inte att innebära att man kommer att spara en massa pengar, utan ses snarare som ett nytt sätt att jobba.

– På det här sättet kommer vi att kunna ta hand om de som är svårast sjuka och det är för dem som akuten egentligen finns till, avslutar Gabriel Cizinsky, verksamhetschef för psykiatrisk öppenvård i Västerås.

I Sörmland har man jobbat enligt det här arbetssättet sedan mitten av 90-talet och där har man uppnått goda resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista