Unik studie om skam, status och depression

Ungdomar som kommer från medelklassfamiljer har störst chans att slippa drabbas av depression. Det visar en ny studie, som gjorts vid Centrum för klinisk forskning i Västerås, som handlar om sambandet mellan status, skam och risken för ungdomar att drabbas av depression. Studien är den första i sitt slag i världen.

– Den är unik på det sättet att det finns ingen studie som har kombinerat de här två, status och skam. Man vet ju att båda har väldigt starka effekter var för sig, men ingen studie tidigare har kombinerat de två tillsammans för att se hur de samverkar. Det intressanta var då att vi fick ett helt nytt mönster när de kombinerades. Det är inte alls som vi kunde förutsäga eller hur vi trodde att det skulle se ut, säger Cecilia Åslund, doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Västerås, som gjort studien.

Studien bygger på en enkätundersökning med nästan 5400 ungdomar i Västmanland i årskurs nio och i tvåan på gymnasiet. De har fått svara på frågor om bland annat social status och om skam, och med skam menar man i undersökningen om man upplevt att man blivit gjord till åtlöje, hånad eller kränkt framför andra människor. Resultatet blev alltså oväntat enligt Cecilia Åslund. Det var inte som man trodde enbart ungdomar som uppgav sig komma från familjer med låg social status, och som utsattes för kränkningar, som hade störst risk att drabbas av depression, utan det gällde också ungdomar med hög status. Bäst klarar sig, enligt studien, ungdomar som kommer från medelklassfamiljer:

– De som hade föräldrar som tjänar väldigt lite pengar eller väldigt mycket pengar var dem som reagerade starkast på att utsättas för någon form av kränkning. De blev alltså deprimerade, medan de som kom från mer mittenförhållanden statusmässigt där hände det inte så mycket. Vi hade alltså en skyddande funktion där kan man säga, på medelstatus, säger Cecilia Åslund.

– Vi vet inte än om det bara är i Sverige som det ser ut så. Det kanske har något att göra med ”lagom-Sverige”, att det är bra befinna sig i den stora medelgruppen och inte sticka ut från mängden, tillägger hon.

– Hur ska nu resultaten från den här studien användas?

– Till att börja med handlar det mest om att få en förståelse för hur vi människor fungerar, säger Cecilia Åslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista