Slutpläderingar i Arbogarättegången

I Västmanlands tingsrätt hålls under måndagen slutpläderingarna i rättegången om mordet på två barn i Arboga och mordförsök på deras mamma.

Rättegången mot den åtalade 32-åriga tyska kvinnan har pågått i nära en månad och har varit omfattande, 56 vittnen har hörts, polisutredningen som ligger till grund för åtalet är på 2 500 sidor.

Det finns lite teknisk bevisning, ett skoavtryck från brottsplatsen är viktigt för åklagaren, skorna har visserligen inte kunnat hittas, men ett tidigare taget foto visar att den åtalade kvinnan haft just sådana skor, enligt åklagaren.

Däremot finns inga DNA-spår eller annat som direkt kan knyta kvinnan till brottsplatsen, men enligt en anställd på SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, som hörts i rättegången - är det mycket svårt att hitta sådana spår efter en gärningsman i ett sådant här fall eftersom många personer från polis och räddningstjänst redan hade varit i huset när teknikerna kom dit.

Svårigheterna med teknisk bevisning har gjort att vittnesmålet från mamman till de dödade barnen blir mycket betydelsefullt för åklagaren, och mamman pekar tydligt ut den åtalade kvinnan. Men minnesexperten Sven-Åke Christiansson, som undersökt mamman, har starkt ifrågasatt om hon kan kan ha så tydliga minnesbilder av händelserna under mordkvällen.

Om bevisningen räcker för en fällande dom blir tingsrättens sak att besluta, men innan dess ska åklagare och försvarare hålla sina slutpläderingar, det kommer de att göra vid förhandlingarna under måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista