Sårteam förebygger amputation

Nu har läkarna kommit på ett sätt att minska antalet amputationer bland diabetessjuka med nästan 80 procent. Detta genom att införa särskilda sårteam där flera olika läkare är inblandade och samarbetar kring en patient.

Sårteamen finns på 55 sjukhus i landet, ett av dem är Centrallasarettet i Västerås. - Det kom in fem läkare och tittade på såret, sedan fick jag penicillin. Det kändes bra att få den hjälp jag fick, säger Lars-Göran Pettersson i Dingtuna utanför Västerås, en av det tiotal personer som hittills fått hjälp av sårteamet i Västerås. 350 000 svenskar lider av diabetes, en sjukdom som bland annat leder till försämrad blodcirkualtion. Det leder i sin tur till att en diabetespatient lätt får sår på fötterna. Det kan räcka med att man går för länge i ett par skor som trycker på ett visst sätt på foten, eller att patienten får en sten i skon. Diabetes leder till att nerverna skadas så att patienten tappar känseln. Därför är det lätt hänt att de får ett sår, ett sår som vägrar läka på grund av den dåliga blodcirkulationen. Då är det viktigt att patienten snabbt får rätt vård, annars kan såret leda till svåra skador med amputation som följd. Med ett sårteam, bestående av ortopedtekniker och tre läkare, specialicerade på hud, infektion och diabetes, så får patienterna snabbt rätt vård. Det berättar Eva Holmström som är infektionsläkare och en av medlemmarna i sårteamet i Västerås. - På en gång kan 3-4 discipliner se patienten och man slipper vänta på remisser, säger Eva Holmström, och det sparar uppemot en månads väntetid för patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".