sala

Kraftiga besparingar väntar kommunen

Från plus till minus på ett år, det är situationen för Sala kommun. Förra året gick kommunen plus med 24 miljoner. Men redan i år väntar ett underskott på runt 13 miljoner kronor, fyra av åtta förvaltningar går back. Nu väntar kraftiga besparingar inom flera områden.

Det är skolan, vård och omsorg, bygg och miljöförvaltningen och utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen som dras med underskott. Orsaken till att flera förvaltningar har det tufft är att politikerna har bestämt att budgeten ska räknas upp med 1 procent. Detta samtidigt som löneökningarna ligger på 4 procent, och inflationen ökar med 3 procent.

Tidigare har vi berättat om skolförvaltningen som nu måste spara 30 miljoner på tre år. Vård och omsorgsförvaltningen måste spara upp till 15 miljoner nästa år. Där kan man bland annat tvingas minska antalet boendeplatser inom äldreomsorgen och dra in på friskvård och fotvård.

Under året har rekordmånga elever sökt sig till friskolor i andra kommuner, något som lett till ett underskott på nästan 10 miljoner för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen. Men om de planerade besparingarna inom gymnasieskolan blir av, med sämre tillgång till syo och kurator, kan det leda till att ännu fler elever väljer friskolor i andra kommuner. Det berättar Anders Carlstedt, chef för förvaltningen.

- Alla åtgärder man vidtar inom gymnasieskolan, jämte ett annat förslag att ta betalt för skolmåltiderna, innebär ju konkurrensnackdelar för oss när vi driver en kommunal gymnasieskola. Det är en rävsax, det är en väldigt svår situation eftersom underskottet är så stort, säger han.

Den 8 september sätter sig alla politiker i kommunstyrelsen för att gå igenom tjänstemännens sparförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista