västerås

En nämndeman i Arbogarättegången har hoppat av

En av de tre nämndemän som deltagit i Arbogarättegången har hoppat av. Anledningen är att nämndemannen har pratat med media, kommenterat rättegången och dessutom sagt att hon aldrig trott att den åtalade kvinnan är oskyldig. Rättens ordförande Per Kjellsson är bekymrad.

- Nu är det ju inte bara så att två av nämndemännen har pladdrat lite för mycket, utan en av dem har ju dessutom avslöjat att hon haft en förutfattad mening i skuldfrågan, säger Per Kjellsson.

- Det förnekar hon i samtal med mig och säger att hon utryckt sig klumpigt, men hon har ändå sagt det hon har sagt och det får hon stå för. Det har gjort mig både ledsen och arg. Efter vår diskussion meddelade hon själv att hon ansåg att hon blivit jävig att i fortsättningen döma i målet. Hon avträder, säger Per Kjellsson.

Måste rättegången nu göras om?

- Jag vill inte spekulera i vad som kan hända, nu har vi i tingsrätten gjort det vi kan göra för att försöka återställa ordningen och föra det här i hamn under ordnade förhållanden och sedan får vi se om parter eller andra agerar som kan påverka målets fortsättning, enligt Kjellsson.

Och justitiekansler Göran Lambertz säger till TT att det inte är helt ovanligt att rätten ”tappar” en ledamot i en pågående rättegång och Ett avhopp ska inte vara några problem säger han.

Den 32-åriga kvinnans försvarare Per-Ingvar Ekblad är förvånad över det som har hänt.

- Det är ju oerhört allvarligt det här, att det uppstår en sådan här jävsituation och den är, för att uttrycka sig diplomatiskt, oerhört olycklig, säger han.

Ekblad säger också att han i dagsläget inte vet om han tänker kräva att rättegången tas om.

- Det kräver ett enskilt övervägande från min sida och besked kommer tidigast i torsdag eftermiddag, säger Per-Ingvar Ekblad till SR Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista