Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilister i Arboga och Köping använder bilbälte

Kampanjer ger effekt. Det kan man konstatera efter NTF:s senaste mätning av bilbältesanvändningen i länet.
Det är stora skillnader mellan orterna där NTF har drivit en kampanj för ökad användning av bilbälten och där man inte gjort det. Under den gångna vintern har NTF i Västmanland drivit en bilbälteskampanj i Arboga och Köping. Och den senaste mätningen i april visar att nio av tio bilpassagerare där använder bilbälte. I Kungsör, där man inte drivit någon kampanj, använder bara tre av tio passagerare bilbälte. - Det är fruktansvärt dåligt. Troligen beror det här på att det är en liten ort och man inte tänker åka så långt, och då antingen glömmer man eller struntar man i bilbältet, säger Tommy Roos, trafikkonsulent på NTF i länet. I november fördubblades bötesbeloppet för brott mot bälteslagen till 600 kronor. I samband med det arrangerade NTF en stor bälteskampanj samtidigt som polisen ökade bevakningen. Och insatserna hade effekt. Bilbältesanvändingen ökade i landet med flera procent. Men nu efter ett halvt år har bältesanvändningen återigen sjunkit i hela riket. Men inte i här i Västmanland, enligt Tommy Roos: - Västmanland har gått mot strömmen. I de orter där vi genomfört kampanjen så är det fortfarande en ökning från 80 till nästan 90 procent. Så det ser bra ut i de kommuner där vi genomfört kampanjen. - Av det här kan vi dra den slutsatsen att det behövs kontinuitet och att man ideligen måste påminna om bilbälten, eftersom det att man inte använder bilbälte oftast troligen handlar om att man glömmer bilbältet, konstaterar Tommy Roos. Under maj genomför NTF olika aktivteter kring bältesanvänding i KAK-området, och i slutet av maj kommer polisen att kontollera bältesanvändningen i samband med en nordisk övervakningskampanj. I juni ska NTF återigen göra en mätning i KAK-området.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".