sala

Politikerna i Salas skolnämnd fattade aldrig något beslut igår om det omfattande sparförslaget

Som P4 Västmanland berättat tidigare måste skolförvaltningen spara över 30 miljoner de kommande tre åren och besparingarna väntas bland annat innebära elevomflyttningar och uppsägningar av lärare. Politikerna i skolnämnden har nu valt ut vilka bitar av sparförslaget som ska utredas vidare, men de bitar som valts ut är för få, säger skolförvaltningens chef, Silvana Enelo-Jansson.

- Det räcker inte, de besparingsåtgärderna som politikerna tänker vidta. Det säger skolförvaltningens chef, Silvana Enelo-Jansson, till P4 Västmanland.

Enligt förvaltningens beräkningar handlar det om cirka fyra miljoner som fattas i politikernas sparförslag för att få en budget i balans. De miljonerna ska enligt nämnden sparas genom personalminskningar.

Enligt Silvana Enelo-Jansson innebär det cirka 12 lärartjänster, något som motsvarar en normal grundskoleenhet.

- Jag ser inte fram emot det, säger Silvana Enelo-Jansson och fortsätter att detta kommer att få konsekvenser:

- Det här kommer att bli väldigt tufft. Vi är oroade över hur vi, kvalitetsmässigt, ska klara det här, säger hon till P4 Västmanland.

I sparplanen ingår sedan tidigare redan en personalminskning med cirka 20 lärare. Silvana Enelo-Jansson är bekymrad och vid 22-tiden igår kväll, bara några timmar efter nämndsammanträdet, skickade förvaltningen ut information om besparingarna till samtliga rektorer i förskolan och grundskolan. En av dem är Ekebyskolans rektor Urban Erixon. Han tycker att det är tråkigt att förvaltningen måste spara, men inser samtidigt vikten av en budget i balans.

För Ekebyskolans del innebär färre lärare en ökad arbetsbelastning på både de lärare som blir kvar och eleverna. Varje lärare får större grupper. Idag har skolan 20 elever i varje grupp, men det kommer att öka till 30 elever/grupp, säger Urban Erixon:

- Det påverkar arbetsbelastningen för lärare, det påverkar arbetsmiljön för elever och det gör det naturligtvis svårare för oss att få eleverna att nå målen, säger Urban Erixon till P4 Västmanland.

Nu ska sparförslaget behandlas av kommunstyrelsens budgetberedning och sedan i november av kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista