På många håll ersätts mjölken med vatten till skollunchen.

Kommuner sparar på skolmaten

Maten blir allt dyrare, och då snålar många kommuner in på skolmaten.

Men trots att Köpings kommun har ett underskott på en halv miljon kronor i skolmatsbudgeten, tänker man inte spara på skollunchen.

I Köpings kommun har man märkt av de högre matpriserna; när halva 2008 hade gått räknade man med ett underskott på 500 000 kronor i skolmatsbudgeten.

Men enligt Roger Eklund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kommer man inte att spara på skolmaten:

– Vi har inga planer på att försämra skolmaten på något vis, säger han.

På frågan om vad man skulle göra om man tvingades välja mellan att skjuta till mer pengar och att sänka ambitionerna när det gäller skolmaten, säger Roger Eklund att då kommer man att skjuta till mer pengar.

I Köping får eleverna i grunskolan tre olika rätter att välja mellan varje dag, varav en vegetarisk.

Och så kommer det att fortsätta, enligt Roger Eklund.

Men i många av landets kommuner sparas det nu på skolmaten i och med de ökade matpriserna, enligt ”Skolmatens vänner” som LRF och de bondeägda livsmedelsföretagen står bakom.

Enligt Annika Unt Widell på ”Skolmatens vänner” har kommunernas kostnader för skolmat mellan 2006 och 2007 ökat med 3,7 procent, medan matpriserna för storhushåll ökat med minst 10 procent.

– Priserna går snabbt uppåt och de politiska besluten har inte hunnit med, säger Annika Unt Widell.

– Vi tror och vi hör om försämringar på många håll, tyvärr, när det gäller skolmaten. Det kan till exempel vara att man bestämmer sig för något så drastiskt som att ta bort mjölken till skollunchen och endast erbjuder vatten istället.

– Eller så tar man bort alternativrätten, för flera skolor har haft två rätter att välja på, men går tillbaka nu till enrätts-system, säger Annika Unt Widell till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista