Västmanland i högkonjunktur

De västmandländska småföretagen går bättre än småföretagen i riket i stort. Det framgår av en undersöking som gjorts bland länets småföretagare.
Företagarnas riksorganisation i Västmanland har tillsammans med Föreningssparbanken frågat 171 småföretag i länet om hur de ser på sin verksamhet inom det närmaste året. - Det är intressant att se att Västmanland sticker ut positivt om man jämför med riksgenomsnittet, genom att man upplever en konjunkturuppgång, och att det är en positiv trend också framåt. Man ligger bättre än övriga landet, både när det gäller orderingång, omsättning och sysselsättningsutveckling, och man tror också att det kommer att fortsätta. Det säger Ove Jansson, regionchef på Företagarnas riksorganisation i Västmanland till P4 Västmanland. De västmanländska småföretagen är däremot mindre positiva än riksgenomsnittet till de kommande tolv månderna, men man tror fortfarande på uppgång. - Jag tror att försiktigheten beror på att man haft flera år av nedgång tidigare, och fast man ser att det har vänt uppåt så vågar man inte vara alltför optimistisk, eftersom det finns flera osäkerhetsfaktorer i omvärlden, säger Ove Jansson. I vårbarometern har företagen också tillfrågats om deras inställning till ett svenskt medlemskap i valutaunionen EMU, och Västmanland tillhör de län som är mest positiva till EMU: 62 procent säger ja och 14 procent säger nej. - Jag tror att företagens positiva inställning till EMU beror på att Västmanland har jobbat mycket internationellt även tidigare. Vi har haft stora företag som varit internationellt framgångsrika, och vi har haft många leverantörer till de företagen. Så vi har fått en närmare bild på internationaliseringen, säger Ove Jansson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".