västerås

Sista rättegångsdagen i bedrägerihärva

Under fredagen är det sista rättegångsdagen i en stor bedrägerihärva som gäller grov organiserad ekonomisk brottslighet. 12 personer har åtalats vid Västmanlands tingsrätt.

Det handlar om grova bedrägerier, urkundsförfalskning och penninghälerier där olika kreditinstitut lurats på stora summor pengar. Enligt åklagaren finns det en koppling till kriminella mc-gäng.

Bland de 12 åtalade finns några huvudpersoner, en 24-årig man från Salatrakten och en 23-årig man från Västerås, båda nekar till brott.

Enligt åtalet ska företag i bygg- och bilbranchen ha använts som täckmantel för att få lån i kreditinstituten. Några av de åtalade har uppgetts arbeta i företagen med påhittade löner, på så sätt har de kunnat få lån trots att de i själva verket inte haft möjligheter att betala tillbaka pengarna.

En av de åtalade är en bilförsäljare på Gotland som deltagit i luftaffärer med bilar som egenligen aldrig sålts, för att inblandade personer ska kunna få lån i kreditinstitut.

I flera av bedrägerierna har de inblandade utnyttjat utomstående personers namn när man lånat pengar.

Slutpläderingar hålls under fredagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista