Fyra miljoner att fördela för byggnadsvård

Alla som äger en herrgård, ett lite äldre hus eller en industri-fastighet kan söka bidrag för renovering. Totalt finns fyra miljoner kronor i byggnadsvårdbidrag att söka från Länsstyrelsen.

- Du kan söka bidraget om du har en kulturhistoriskt intressant byggnad som kan bli dyrare att renovera än om du gör det på vanligt sätt, berättar Patrik Björklund på Länsstyrelsen. Pengarna ska gå till de hus som har högst kulturhistoriskt värde, och för att du ska få bidrag så måste du få huset värderat, och det kan både länsstyrelsen och länsmuseet hjälpa till med.

Men de 4 miljonerna räcker inte på långa vägar till alla kulturella byggander som skulle behövas renoveras i Västmanland, berättar Patrik Björklund.

- Det är lite pengar. Vi har ansökningar på 25-30 miljoner varje år så det är väldigt hård konkurrens om pengarna. Det är många vi hade velat ge pengar om vi bara hade haft råd. Vi har väldigt mycket kulturhistorisk intressanta byggnader i länet som förstörs för att vi inte har råd att renovera dem, säger Patrik Björklund.

Här i Västmanland finns gamla industribyggnader som berättar mycket om vår historia och utveckling under 1900-talet som håller på att förfalla, det finns lantbruk från 1700-talet som inte används idag, men som man vill bevara för att visa hur det fungerade förr.

Det är alla typer av privatpersoner, företag och kommuner som söker bidrag, i år har man fått in 150 ansökningar och man räknar med lika många nästa år. I år kan man även söka bidrag för ekonomibyggander, som fiskebodar, jordkällare eller smedjor.

Patrik Björklund förklarar varför det är så viktigt att bevara den här byggnaderna.

- Det är väldigt viktigt att ha kvar rötter och minnen som visar att vi faktiskt genomgått en ganska avancerad och snabb utveckling under 1900-talet. Tidigare var vi i princip ett u-land. Det är minnesbörden helt enkelt, säger Patrik Björklund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista