"Bilmålvakten" tar bland annat emot krav på obetalda P-böter.

Falska bilägare stort problem

Så kallade ”bilmålvakter” blir ett allt större problem, enligt Kronofogden.

Bilmålvakten står registrerad på andra personers bilar.

Han eller hon tar på så vis emot krav på betalning för felparkeringar och obetalda bilskatter i den riktige ägarens ställe.

Kronofogden kommer inte åt det här fusket eftersom bilmålvakterna inte har någon inkomst eller egendom som går att driva in.

– En del av hela koncepten är att bilmålvakten ska vara indrivningsimmun, säger Bo Johnsson, enhetschef för Kronofogden i Örebro och Västerås.

– Tanken är alltså att det är en person som inte har några tillgångar, som inte har inkomster, som inte äger någonting av värde. På så vis finns det inte mycket för Kronofogden att hämta hemma hos honom.

En aktiv bilmålvakt kan ha en hel del bilar registrerade på sig, men inte ens bilarna som står registrerade på ”målvakten” kan ses som indrivningsbara.

Kronofogden måste i så fall bevisa att det är den personen som också använder bilen.

– Och det är det ju inte, säger Bo Johnsson.

Totalt har drygt 500 västeråsare en felparkeringsskuld på tillsammans 3,6 miljoner kronor.

De tio personer som har störst skulder står för nästan en miljon av den summan.

Mest är det personer som är nästan utslagna som fungerar som bilmålvakter, men man har också märkt att fler och fler ungdomar gett sig in i verksamheten, enligt Bo Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista