Peter Berg, ny familjeläkare i Virsbo.
virsbo

Kampen lönade sig - nu är Virsbos "egen" läkare på plats

Från måndag den 1 september kan de boende i Virsbo återigen träffa en ”egen” doktor.

Läkarmottagningen i Virsbo stängde på julafton förra året, men efter en envis kamp - främst från föreningen ”Framtid för Virsbo” - har ortsborna nu en familjeläkare igen.

Den nya familjeläkaren Peter Berg ser fram emot sitt nya jobb.

– Det känns väldigt spännande att jobba med en befolkning som finns intill mig själv och som bor i närheten av mottagningen, säger Virsbos nye familjeläkare Peter Berg.

– Det känns som en slags utmaning, men det känns väldigt positivt att få börja jobba på det där sättet, säger Peter Berg till P4 Västmanland.

Virsboborna själva drivande

Läkarmottagningen i Virsbo stängdes på julafton 2007 eftersom den läkare som hade mottagningen inte ville jobba där längre.

Patienterna hänvisades till famlijeläkare i Fagersta.

I landstingets sparpaket som kom före jul hotades också familjeläkarenheten av nedläggning.

Men virsboborna ville inte nöja sig med det. Föreningen ”Framtid för Virsbo” tog saken i egna händer. Man fick löfte av landstinget att läkamottagningen skulle blir kvar om man skaffade dit en läkare, och det gjorde man.

Därefter drog man igång en listningskampanj för att få ihop tillräckligt många patienter, drygt 1 000, för att mottagningen skulle kunna öppnas.

Öppet ett par dagar i veckan

Läkarmottagningen i Virsbo blir en satellitmottagning till Ängsgårdens vårdcentral i Surahammar, som drivs av Praktikertjänst.

Man kommer att ha öppet i Virsbo ett par dagar i veckan. Övriga dagar får patienterna åka till Surahammar.

Det dröjer ännu ett par veckor innan läkarmottagningen i Virsbo öppnas. De första veckorna får de virsbobor som vill träffa sin nya läkare Peter Berg åka till Ängsårdens vårdcentral i Surahammar.

Förklaringen är enkel:

– Barbro Larsson, som är den distriktssköterska som har jobbat där under många år och som kommer att fortsätta,  har semester nu i september, säger Kjell Jansson, verksamhetschef på Ängsårdens vårdcentral i Surahammar.

– Det är ett sådant krasst, praktiskt skäl. Därför så kommer vi att öppna eller slå upp portarna i Virsbo den 29 september, säger Kjell Jansson till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".