Sala

Skolbesparingar oroar föräldrar och personal

Ett nytt sparförslag från skolförvaltningen inom Sala kommun möter nu protester. Kilbo skola norr om Västerfärnebo drabbas både av personalneddragningar och av att vissa årskurser tvingas flytta till en annan skola om förslaget blir verklighet.

– Man är ju orolig och rädd. Börjar man att skära så fortsätter det, säger Angelica Sjödin som är ordförande i föräldrarådet på Kilbo skola.

Till slut finns det kanske ingen skola kvar, menar hon:

– Skolan betyder oerhört mycket för bygden. Den ger ju en levande landsbygd.

På Kilbo skola går omkring 100 barn, från förskolan upp till årskurs sex. Förra veckan beslutade skolnämnden i Sala om en lista med tolv punkter för att få ihop den kommunala skolbudgeten.

Två av punkterna berör Kilbo skola. Nu hotas den planerade utbyggnaden av förskolans lokaler och elever i årskurs fyra till sex kan tvingas flytta till en annan skola inne i Västerfärnebo.

Skolnämnden har också flaggat för att besparingarna på 30 miljoner kronor även drabbar personalsidan.

Birgitta Bäckström har varit lärare i många år på Kilbo skola och de planerade besparingarna bekymrar henne. Redan efter jul kan tio procent av lärartjänsterna på skolan dras ner, trots att antalet elever inte minskar.

– Vi hör till en av de få skolor i kommunen som inte har sjunkande elevantal. Det ser ut att bli stabilt många år framöver, säger Birgitta Bäckström.

Den 8 september tas sparförslaget inom skolan upp på kommunstyrelsens möte.

Innan dess kommer föräldraföreningen på Kilbo skola att bjuda in till ett föräldramöte för att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".