västerås

Efter många turer - snart byggstart för finskt äldreboende

Snart blir det byggstart för det efterlängtade finska äldreboendet Mälarhemmet (Mälarkoti), på Vetterslund i Västerås. Bygget har planerats i tio år men har försenats bland annat på grund av att detaljplanen överklagades ända upp till Regeringsrätten.

Det var redan för tio år sedan planerna på ett finskspråkigt äldreboende i Västerås tog fart på allvar. Då blidades Mälarkoti-yhdistys, föreningen Mälarhemmet, som drivit frågan i samtal med Västerås stad.

Bygget har försenats i flera år men för ett par veckor sedan fattade äldrenämnden i Västerås beslutet om att bygget kan starta. Och i förra veckan träffades Västerås stad och föreningen Mälarhemmet för att diskutera byggstarten. Och nu kan Heikki Viitala, ordförande i föreningen Mälarhemmet, andas ut.

- Det verkar bli byggstart i oktober och om ett år, kanske i november 2009, ska äldreboendet stå färdigt, säger Heikki Viitala.

Det återstår drygt ett år till det det finska äldrebondet öppnas och stiftelsen Mälarhemmet ska nu börja leta efter personal som ska jobba på boendet, berättar Heikki Viitala.

NCC bygger, och under måndagen fattade styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Mimer, som är byggeherre, beslut om vem som ska få bygga Mälarhemmet. Entreprenören blir byggföretaget NCC.

Byggkostnaden beräknas till omkring 71,5 miljoner kronor.

Mälarhemmet kommer att inrymma 31 lägenheter (24 vårdbostäder, sju hyreslägenheter för seniorer samt ett gruppboende), säger Per Widerstedt, byggprojektchef på Mimer, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".