Oro inför konsultrapport om landstinget

Idag presenteras konsultrapporten om Landstinget ekonomi. Meningen är att man ska komma tillrätta med den katastrofala ökningen av landstingets kostnader, och många är idag oroliga för rapportens konsekvenser.
Landstingets kraftigt försämrade ekonomi har gjort att landstingsfullmäktige tidigare beslutat att spara 180 miljoner kronor i år. Trots det räknade man med ett underskott på drygt 100 miljoner kronor i år. I sparpaketet ingick bland annat att slå igen flera mottagningar på sjukhusen i Köping, Sala och Fagersta, vilket har lett till kraftiga protester, namninsamlingar och demonstrationer. Men enligt de senaste prognoserna kommer landstinget inte att lyckas spara mer än 60-80 av de 180 miljonerna kronorna. Och underskottet väntas nu bli över 300 miljoner kronor i år, trots besparingarna. Om ingenting görs väntas underskottet fortsätta växa dramatiskt under de närmaste åren. Därför har landstinget kallat in konsulter för att se över sjukhusvårdens ekonomi. Konsulterna ska ta fram förslag på fler besparingar och åtgärder för att förhindra att kostnaderna fortsätter att öka. På många håll i länet är oron nu stor för vilka nedskärningar som kan komma att föreslås när konsulterna idag presenterar sin rapport. Många i personalen oroar sig för vad som ska hända med jobben, enligt Torbjörn Norling, avdelningsföreståndare på medicinmottagningen i Sala: - Många ställer frågan: Vad gör jag om det skulle hända någon förändring på min arbetsplats? I Sala befarar man att hela lasarettet kommer att läggas ned. - De tankarna finns helt klart. Men jag vill inte ta ut någonting i förskott, säger Torbjörn Norling till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".