Bara tre kommuner i Västmanland har avgiftsfria skolor

Bara tre kommuner i länet  - Skinnskatteberg, Kungsör och Surahammar - låter grundskolan vara helt avgiftsfri. Där behöver föräldrarna inte betala för exempelvis idrottsdagar, bussresor eller museibesök.

– Vi har barn som lever i familjer som har mycket små marginaler, som helt enkelt får svårt att få pengarna att räcka till, säger Britt-Inger Fröberg, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Surahammar.

– Det kan faktiskt bli så att barn stannar hemma därför att man inte kan följa med på aktiviteter, för man kan inte få några pengar hemiffrån, säger Britt-Inger Fröberg till P4 Västmanland.

Det är Rädda Barnen som frågat landets kommuner om skolelevernas föräldrar måste betala extra för vissa aktiviteter och utflykter.

Enligt lagen får skolor ta ut en mindre summa för till exempel museinträden och bussresor.

De enda kommuner i Västmanland som svarat att de inte tar ut avgifter är Skinnskatteberg, Kungsör och Surahammar.

Ann-Sofie Fredriksson, som har en dotter på Skogslundsskolan i Surahammar, tycker att hennes kommun gör helt rätt som inte tar ut några avgifter:

– Alla har inte samma möjlighet att betala de pengarna. Jag anser att alla barn har samma rätt till att göra samma saker!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".