Stor del av skörden har regnat bort

Årets skörd av spannmål har förstörts av allt regnande och bönderna får nöja sig med att sälja säden som foder till priser som ligger ner emot hälften av vad de brukar få.

En som tvingats se sin skörd regna bort är lantbrukaren Hans Andersson. Under måndagen var han på plats med sin traktor vid silon i Köping för att få lämna sin skörd.

– Det är ju surt och dålig kvalitet. Det finns ingen brödsäd, utan det är bara fodersäd alltihop, säger han.

Hans Andersson från Valskog är inte den enda lantbrukaren som är bekymrad. För länets spannmålsproducenter rör det sig om en sammanlagd förlust på åtminstone femtio miljoner uppskattar Fredrik Andersson på Lantmännen.

Problemet är kvalitén. Säden har inte växt sämre än vanligt, men eftersom det har regnat har det varit så fuktigt att vetet och rågvetet har börjat gro redan i axen som står ute på fälten. Då duger det bara till foder, om ens det.

För några veckor sedan fanns det fortfarande hopp om att sol och värme skulle kunna rädda skörden, men det hoppet är borta nu.

– Det tillhör ett av de sämre åren när det gäller väder. Jag minns 1958, då var det ungefär så här. Det är tragiskt, det är mycket pengar som rinner bort, säger före detta lantbrukaren Ingvar Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".