Västerås

Brandmän protesterar mot personalbrist

I ett skarpt brev riktat till cheferna inom Mälardalens räddningsförbund beskriver brandmännen i Västerås hur dålig planering, otydliga instruktioner och ständig brist på personal har ökar riskerna i deras jobb. Nu kräver brandmännen svar på ett flertal frågor inom två veckor, annars kopplas arbetsmiljöverket in, berättar huvudskyddsombudet Björn Svensson.

– Vi kan ta dykningen som ett exempel, vi har haft dykledare på beredskap i hemmet. Det innebär en fördröjning med 15 minuter innan vi hinner ut. Det är inte acceptabelt, säger Björn Svensson.

– Vi är rädda för att folk ska dö på grund av fördröjning i larmet. Vi är rädda för att vi inte ska kunna göra vårt jobb för att vi är en man kort, fortsätter han.

Hittills har inte det värsta tänkbara scenariot inträffat, att personer instängda i ett brinnande hus fått vänta tills tillräckligt många brandmän är på plats så att man kan skicka in en rökdykare. Men det hade kunnat ske, eftersom det på stationen inte fanns tillräckligt med personal så att rökdykarna hade kunnat gå in direkt.

Brandmännen räknar upp exempel efter exempel där det varit brist på personal vid övningar och skarpa lägen, och Björn Svensson har svårt att tänka sig en station med ännu färre personal. Men någonstans ska pengarna sparas.

– Det är neddragningar och säkerheten blir sämre för oss och medborgarna. Det är det vi vill förhindra med det här brevet. Det ska sparas 3,2 miljoner kronor och brandmännen själva och deras fackförbundet kommunal, har inga egna förslag på hur räddningstjänsten ska spara, säger Björn Svensson.

– Det är inte vår uppgift. Vi vill tänka på vår säkerhet, vi vill inte att det ska vara så här helt enkelt, säger Björn Svensson.

Den ansvariga politikern, moderaten Anna Hård af Segerstad, har tidigare sagt att ingen fast personal ska sägas upp. Beslut om besparingarna fattas i november.

Nedskärningar i hela landet

Men det är inte bara i Västmanland som man drar in på resurser till räddningstjänsten. Björn Johansson jobbar på räddningsverkets tillsynsavdelningen i Karlstad och han ser en tydlig trend:

– Vi har gjort en liten kartläggning här i sommar och den visar att man sedan år 2000 kanske har gjort en viss besparing. Antalet personer i beredskap har minskat med ungefär tio procent under den tidsperioden. Antalet hel- och deltidsstationer har under samma tidsperiod minskat från cirka 750 till cirka 710 stycken.

– Det vi och länsstyrelsen stöter på i vår tillsyn är att man i många kommuner har svårt att rekrytera folk till sina deltidsstyrkor. Det i kombination med att man i många kommuner har en ansträngd ekonomisk situation gör väl att det har blivit den här utvecklingen, säger Björn Jansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".