arboga

Förundersökning om morden sprids på internet

Polisens förundersökning om morden på två små barn i Arboga har publicerats på fildelningssajten Pirate Bay. Där finns också obduktionsbilder på de båda mördade barnen. Nu kommer starka reaktioner mot Pirate Bay, rapporterar Ekot.

Fildelningssajten Pirate Bay får hård kritik från bland andra pressombudsman Yrsa Stenius som säger att publiceringen sätter hela det pressetiska systemet i gungning.

– Vi har haft ett etiskt system sedan 1916 som har lagt fast regler för vad som är lämpligt att publiceras i massmedier. Det är det systemet som man nu egentligen drar undan mattan för, säger hon till Ekot.

Den drygt 2 000 sidor långa förundersökningen som nu publicerats på Pirate Bay är en offentlig handling. Men det betyder inte att den ska publiceras för det, säger Yrsa Stenius.

Enligt Yrsa Stenius kommer politiker att reagera och förespråka lagändringar i och med det inträffade.

Pappan till barnen har enligt TV4-nyheterna vädjat till fildelningssajten att åtminstone ta bort obduktionsbilderna på barnen.

Pirate Bay har via mejl till pappan och hans flickvän förklarat att man inte tänker ta bort bilderna. Till TV4 Nyheterna säger sajtens pressansvarige att det inte är deras uppgift att bedöma om någonting är etiskt eller oetiskt som andra människor vill lägga upp på nätet. Han säger också att folk ska få uttrycka sig och sprida material som de tycker är viktigt, det är en av de saker Pirate Bay kämpar för.

Enligt Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet, gör Pirate Bay inget fel enligt lagen.

– Det finns ingen straffbestämmelse som förbjuder att man sprider bilder på döda personer, säger han till Ekot.

Utvecklingen inom just informationstekniken ställer ständigt lagen inför nya utmaningar, säger Daniel Westman. Inom press och medier finns det en långvarig tradition av etiska regler som försvinner när det handlar om en fildelningssajt som Pirate Bay, säger han.

- Det är inte längre en homogen grupp som står för all masskommunikation, utan var och en kan nå ut till en global publik. Om inte de accepterar de etiska regler som finns, så blir det ett större tryck på att det ska finnas juridiska lösningar på sådant som uppfattas som ett problem.

Händelsen kommer leda till en politisk reaktion tror Staffan Sonning, Sveriges Radios chefstrateg.

– Det är klart att politikerna på något sätt måste ingripa mot det här. Jag vet inte hur, men de kommer att göra det. Det är fullständigt oacceptabelt att pressfrihet och yttrandefrihet tolkas som att man ska kunna lägga ut bilder på mördade barn, säger Staffan Sonning till Ekot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".