Västerås

Delade meningar om privatisering

Nu uppmanar den borgerliga alliansen i Västerås stadens anställda att ta över sina arbetsplatser och driva dem som företag. Västerås stad har tagit fram nya riktlinjer för hur privatiseringarna ska gå till. Men Vänsterpartiets ordförande i Västerås, Per Lithammer, tycker illa om viljan att sälja.

– Det är moderaterna som vill nedmontera den kommunala apparaten och låta företag tjäna pengar på verksamheten, säger Per Lithammer (v).

– Konkurrensen är det man ropar hallelulja till, den ska rädda alltihopa. Men så fungerar det inte enligt mitt sätt att se, säger Lithammer till P4 Västmanlamnd.

Den borgerliga majoriteten i Västerås vill att personalen på till exempel ett kommunägt äldreboende tar över boendet och driver det som ett bolag, eller att de som jobbar på en skola gör den till ett företag.

Men de som bor på boendet - eller föräldrar som har barn i skolan som privatiseras - har inget att säga till om.

Det kommenterar det moderata kommunalrådet Elisabeth Unell så här:

– Man väljer skolan som är den bästa skola för dina barn, och det är jag helt övertygad om att man kommer fortsätta göra i Västerås.

Per Lithammer, däremot, tycker att föräldrarna borde få säga sitt:

– Som politiska företrädare företräder vi västeråsarna. Vi företräder inte in första hand personalen, även om vi ska vara en god arbetsgivare.

– Det är fel mot västeråsarna att göra detta. Det är moderaterna igen, de har fokus på företagen, inte på medborgarna,men ar vänsterpartisten Per Lithammer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".