Köping

Oviss framtid för 115-åring i Köping - politikerna oense om tingshuset

Framtiden för Köpings tingshus är oviss sedan tingsrätten flyttat ut ur fastigheten. Centerpartiet vill göra om tingshuset till museum, men den politiska majoriteten i Köping säger nej.

Från fastighetsägarens sida har man i nuläget inga konkreta planer på vad som ska hända med huset, enligt förvaltaren Sven-Arne Jansson.

– Vi kommer att hyra ut det till någonting. Det som skett i de fastigheter vi äger som tidigare varit tingshus är att de har varit lämpliga till utbildning av något slag, säger Sven-Arne Jansson till P4 Västmanland.

Tingshuset, som funnits på Esplanaden i Köping sedan år 1893, står just nu tomt i väntan på en ny hyresgäst.

Centerpartiet tycker att huset är en av Köpings vackraste byggnader och vill att kommunen ska se till att någon kommunal verksamhet flyttar in.

Ett förslag är att göra om tingshuset till museum, men vid kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen sade majoriteten nej till det förslaget.

Centerpartisten Fredrik Andersson var besviken efteråt:

– Till min förvåning så säger majoriteten nej till den här motionen.

– Man röstar alltså ner en motion som handlar om att kommunen snarast ska kontakt med fastighetsägaren för att undersöka möjligheten att hyra eller köpa byggnaden.

– Man visar alltså inget intresse av att göra någonting av det här tingshuset, säger Fredrik Andersson till P4 Västmanland.

Kommunalrådet Elizabeth Salomonsson (s) tycker inte att centern talat om hur verksamheten i så fall ska finansieras.

Om kommunen hade haft ett behov av en sådan här fastighet hade man kunnat diskutera det med fastighetsägaren, menar hon.

Från kommunens sida är man intresserad av att tingshuset bevaras, men man har inget ansvar för fastigheten eftersom den är i privat ägo, menar Elizabeth Salomonsson.

– Vi har inget som helst behov av innehållet i fastigheten, säger hon.

– Vi har fullt upp med de fastigheter som kommunen äger i dag och som vi egentligen redan nu har för lite pengar för att kunna underhålla på ett riktigt bra sätt, säger kommunalrådet Elizabeth Salomonsson till P4 Västmanland.