Västmanland

Sökes: Testpiloter som vill åka buss gratis

Nu vill Västmanlands Lokaltrafik, VL, locka fler västmanlänningar att ställa bilen och ta bussen till jobbet i stället. Ett antal ”testpiloter” får därför åka buss gratis ett par veckor i höst.

Med kampanjen vill VL locka fler som bilpendlar till jobbet att ta bussen i stället.

Nu under hösten får några västmalänningar chansen att under två veckor prova på att åka buss till jobbet helt gratis.

Reklam för ”500-linjer”

VL vill på det här viset också göra reklam för de nya och snabbare så kallade 500-linjerna, enligt Anne-Marie Smeds, informatör på Västmanlands Lokaltrafik.

– Det handlar om tre busslinjer: linje 550 mellan Köping och Kungsör, linje 511 mellan Hallstahammar och Västerås och linje 569 mellan Sala och Västerås.

– Det är snabba linjer och fler turer och ska passa pendlarna bra. Raka spåret, så att säga, säger Anne-Marie Smeds till P4 Västmanland.

Bilburna pendlare sökes

De är de som bor i Hallstahammar, Kungsör, Köping och Sala och som har registrad bil hos Vägverket som i dagarna kommer få ett erbjudande från VL om att bli en av testpiloterna.

Bland dem som anmält intresse ska VL sedan välja ut dem som får delta och åka buss gratis under två veckor i höst.

30 procent fler resenärer efter tidigare kampanj

Det är andra året i rad som VL genomför en testpilotkampanj.

Förra årets resulterade kampanjen i 30 procent fler busspendlare, enligt Tony Lundberg, trafikplanerare på VL:

– Vi hade ju två linjer vi marknadsförde förra året.

– Det var ju dels linje 500 mellan Avesta och Köping och dels linje 514 mellan Surahammar och Västerås. och på de linjerna har vi en resandeökning, som vi ser.

– Det är ju förstås kampanjen som har gett utslag, men det också det förbättrade trafikutbudet som gör att det är fler som reser.

– Sedan ska man vara medveten om att det kanske fortfarande inte passar för alla, men förhoppningsvis så passar det för många, många fler, säger Tony Lundberg, trafikplanerare på VL,  till P4 Västmanland.