västerås

Konstmuseet vill flytta

Västerås konstmuseums lokaler är idag för dåliga, så enligt planerna ska museet få komma till en bättre plats. Just nu utreder Västerås stad fyra olika alternativ dit konstmuseet kan tänkas flytta.

Stadens kúlturdirektör, Lars Fast, berättar om dagens brister.

- Det är dålig tillgänglighet, väldigt svårt för människor med funktionshinder att kunna ta sig in där och röra sig i lokalarena. Det är dålig arbetsmiljö och det finns också andra brister när det gäller att visa utställningar, berättar han.

De fyra alternativen för framtiden är:

  • att bygga ut konserthuset så att museet får plats där.
  • att bygga ett helt nytt hus på den gamla bussparkeringen väster om tågstationen.
  • att bygga ut det nuvarande konstmuseet.
  • att flytta till Mimerkvarteret bakom Melkerhuset i centrum.

Under hösten ska de olika alternativen vägas mot varandra. Sedan ska politikerna säga sitt och planen är att spaden sätts i jorden under 2010.

Museilektorn Karin Levander är glad, eftersom det med dagens museum finns pedagogiska bekymmer.

- Vi får tacka nej till grupper för att vi inte ryms. Det handlar mycket om att vi har en ateljé med en diskbänk och en ho, så det blir väldigt tungjobbat. Så just för pedagogikens skull behöver vi större lokaler för det är många som vill komma hit och använda sig av konstmuseet, säger Karin Levander.

- Vi hoppas att det ska hända någonting, så det känns jättespännande, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista