Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nerdragningarna oroar facken vid landstinget

Fackförbunden är oroade över vad landstingskonsulternas besparingsförslag på 235-255 miljoner kommer att innbära för deras medlemmar vid landstinget.
Som P4 Västmanland berättat tidigare befarar man inom läkarföreningen i Västmanland att besparingarna får stora konsekvenser för vården som redan i dag är ganska tunt bemannad - att förslaget i praktiken innebär att 500-600 tjänster måste bort. Och idag har övriga berörda fackförbund kommenterat förslaget. Lismarie Lindblom från Vårdförbundet i länet säger till P4 Västmanland att eftersom hon inte har hunnit sätta sig in i rapporten så är det för tidigt att se vilka konsekvenserna blir för Vårdförbundets medlemmar. -Alla kommer ju bli drabbade men jag tror inte att så många av sjuksköterskona blir utan jobb eftersom det redan idag är brist på sjuksköterskor, säger Lismarie Lindblom på Vårdförbundet. Turid Basili, ordförande på kommunal vid centralalsarettet i Västerås, säger till P4 Västmanland att förslaget inte är oväntat eftersom landstingsekonomin ser ut som den gör och man måste spara. Hon säger att det kommer att slå välidgt hårt och drabbar både kommunals medlemmar och befolkningen i länet. -Västerås kan ändå betrakatas som en vinnare. Fagersta och Sala kommer enligt förslaget bli de stora förlorarna. Och eftersom patienterna kommer att styras till Västerås innebär det ökad belastning vid Centrallasarettet där arbetbelastningen är stor redan idag och det går inte riktigt ihop, säger Truid Basili ordförande för kommunal vid Centrallasarettet till P4 Västmanland. Men i Sala befaras däremot stora personalmiskningar. Sven Frank, ordförande för kommunal vid Sala lasarett, säger till P4 Västmanland att eftersom det är i Sala och i Fagersta man drar ner, så innebär det ju att många tjänster förvinner. Såväl lokalvårdare, vaktmästare som undersköterskor berörs. -Jag är förbannad. Jag hade inte förväntat mig så stora neddragnignar i Sala. Jag trodde man skulle fördela dem lite mer över länet, säger Sven Frank, ordförande för kommunal vid Sala lasarett. Och oron för konsekvenserna är stor även bland den administrativa personalen. Ann-Mari Rydell, ordförande för SKTF:s avdelning vid landstinget, säger att det är självklart att när man lägger ned verksamheter så innebär det också att det blir mindre adminstrativt arbete. Några i våra yrkesgrupper: läkarsekreterare, adminstrativa assistenter, kanslister och eventuellt kuratorer och adionomer kan komma att få lämna sina anställningar vid landstinget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".