Protestmöte för att rädda Bergslagssjukhuset

Landstingskonsulternas förslag att Bergslagssjukhuset i Fagersta ska läggas ner väcker protester. Igår hölls ett välbesökt protestmöte i Fagersta, där bland andra kyrkoherde Henrik Rydberg deltog.
- Det var mängder av folk; det var så väggarna bågnade, och det var en väldig kampvilja att se till så att det här inte kommer att genomföras, säger kyrkoherde Henrik Rydberg. Bergslagssjukhuset AB som ägs till 100 procent av landstinget har varit igång i ungefär ett och ett halvt år, och går faktiskt med vinst. Man har också ett avtal med landstinget om en treårig startsträcka då sjukhuset ska få chansen att finna sin form. I det läget kom alltså förslaget om nedläggning. - De stora underskotten har faktiskt uppstått på Centrallasarettet i Västerås Då verkar det ju totalt orimligt att lägga ner den den enhet som landstingsrådet just har varit och berömt, och sagt att om allting sköttes så här så skulle det vara mycket bättre här i världen, säger Rydberg. Henrik Rydberg menar att kyrkan och andra intressenter kan gå in och ta över vården, d v s om man får ett vårdavtal. - Men då ska det vara ett vårdavtal som verkligen är ett avtal, så det inte blir som för Bergslagssjukhuset AB - att de får ett avtal som sedan bryts hela tiden, säger Rydberg till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".