Oro på lasarettet i Köping

Fem specialistmottagningar ska bort från Köpings lasarett om förslaget från landstingets konsulter går igenom. Patienter och personal är oroliga.
Köpings lasarett som helhet klarar sig bra om det förslag som landstingets konsulter lagt fram skulle antas av landstingspolitikerna. Lasarettet förstärks bland annat på akutsidan, och det är en nödvändighet för att det ska kunna överleva på sikt, menar Jan Saaw, platschef på sjukhuset i Köping. Men samtidigt försvinner fem specialistmottagningar, vilket oroar patienter och personal. På Köpings lasarett kommer kvinnomottagningen, barn-, hud-, ögon-, och öronmottagnigen - inklusive hörcentralen - att läggas ner, om förslaget från landstingets konsulter går igenom. Men samtidigt förstärks sjukhuset på andra håll, i och med att man bland annat skulle ta emot fler akutpatienter från Fagersta. Jan Saaw menar att det är viktigt för sjukhuset att få ett större upptagningsområde, annars tror han att det skulle bli svårt för sjukuset att överleva på sikt. Men några specialistmottagningar föreslås alltså försvinna. - Ren katastrof, det är bäst att ta i så de hör vad man säger, tycker patienten Ingmar Sjökvist från Kungsör, som besöker både hud- och ögonmottagningen, och snart även hörcentralen tror han, eftersom han börjat höra illa. Margareta Pettersson och Monica Alfredsson, audionomer på hörcentralen, menar att det är mycket som hänger i luften - än så länge är det bara ett förslag, man vet inte vad som kommer att hända. Men samtidigt tycker de att det är en smula chockartat att få besked om konsulternas förslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".