Fagersta - förebild för kamp i Sala?

Tommy Johansson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Sala, hoppas att något liknande ''Fagersta-modellen'' ska kunna rädda nedläggningshotade Sala lasarett.
Salas centerpartistiska kommunalråd Carola Gunnarsson vill att landstinget ska vänta med beslut om framtiden för Sala lasarett till efter sommaren. Detta för att man i Sala ska få mer tid att hitta alternativ till de kraftiga besparingar som landstingets konsulter föreslår. Och även Tommy Johansson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Sala, vill ha mer tid. Han hoppas att något liknande ''Fagerstamodellen'' ska skapas i Sala, där många olika intressenter - kommun, näringsliv, med flera - engagerar sig för lasarettets framtid. I Fagersta har lasarettet varit hotat flera gånger de senaste åren, och där är engagemanget för att rädda lasarettet stort, bland annat från samordningsgruppen ''Rädda Bergslagssjukhuset'', och en mängd olika aktörer har engagerat sig. Sist verksamheten var hotad räddades den genom att lasarettet drevs vidare som ett landstingsägt bolag. I diskussionerna nu efter landstingskonsulternas rapport har kyrkan i Fagersta sagt sig vara intresserad av att driva lasarettet vidare. Tommy Johansson hoppas på ett liknande engagemang för att rädda lasarettet i Sala, men menar att det krävs tid - mer tid än man har på sig om landstingspolitikerna fattar beslut redan i juni, som de ska göra enligt tidsplanen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".