surahammar

Skattehöjningar nästa år - kanske

Det mesta tyder på ett plus-minus-noll resultat i nästa års budget, alltså att inkomster och utgifter blir ungefär lika stora, enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Tollin. Men han säger också att en kommun bör ha ett visst överskott för att ha en god ekonomisk balans.

- För vår del ligger det mellan 4 och 8 miljoner, så vi får se över om vi kan sänka våra kostnader. Bakgrunden är att våra inkomster sjunker, skatteintäkterna blir lägre helt enkelt. Sverige går långsammare, arbetslösheten ökar troligen och inkomsterna minskar, säger Anders Tollin.

Vilka alternativ finns om man inte höjer skatten?

- Att sänka utgifterna, och det återstår att se vad det kan vara. Man får titta på om man kan bli effektivare och om vi gör saker vi inte ska göra. Det är svårt att se att det skulle finnas någonting som vi gör som andra kommuner inte gör, säger han.

- Vi har ett kärvt ekonomiskt läge i kommunen och har haft det under många år, och sedan år 2000 har vi producerat överskott i den ekonomiska balansen, vi behöver de pengar vi tar in helt enkelt, säger Anders Tollin.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista