västerås

Leijonborg utlovar miljarder till forskning

I dag presenterade regeringen sin höstbudget. När högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg besökte Västerås kom det till stor del att handla om hans egna ansvarsområden, som högskole- och forskningsminister.

Till år 2012 vill regeringen satsa närmare 15 miljarder kronor på forskning och innovation. De beloppsmässigt största ökningarna går till forskningsområdena medicin, teknik och klimat.

Lars Leijonborg poängterade att det är den största satsningen någonsin på forskning, och att också Mälardalens Högskola i Västerås kommer att få del av de ökade forskningsanslagen.

Alliansregeringens budgetproposition för år 2009 innehåller reformer för sammanlagt 32 miljarder kronor.

Företagsskatterna sänks med 16 miljarder och regeringen föreslår ett tredje steg i jobbskatteavdraget, samt ett sänkt uttag av statlig inkomstskatt. Förslagen omfattar totalt 15 miljarder kronor.

– Vi stärker företagen, vi bygger vägar och vi satsar på forskningen. Det kommer att öka sysselsättningen, både på kort och på lång sikt, säger Lars Leijonborg till P4 Västmanland.

Gunnar Eriksson
gunnar.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista