Få söker förvaltningschefstjänsterna i Heby

Bara två av de fem förvaltningschefer i Heby kommun som sades upp eftersom hela den kommunala organisationen nu ska stuvas om på grund av besparingar, har sökt de två nya chefstjänsterna. Intresset för tjänsterna har varit lågt och efter att man förlängt ansökningstiden två gånger har ytterligare tolv personer sökt jobben.
När Heby kommun beslutade sig för att bygga upp en ny förvaltningsorganisation var ett med det första att göra att säga upp de fem förvaltningschefer som hittills hållit i verksamheterna. De liksom andra intresserade kunde sedan söka de nu till två reducerade förvaltningschefsjobben. I den nya organisationen får de två tillsammans med kommunchefen Bo Glas ett övergripande ansvar för all verksamhet. Men organisationen har rönt kritik från många håll. Förutom förvaltningscheferna kommer ytterligare närmare 30 personer att sägas upp och därmed finns risken för resursbrist i verksamheten. Och de nya jobben har inte varit nämnvärt lockande. Först efter att ha förlängt ansökningstiden två gånger har nu ett tiotal externa personer och två av de sparkade cheferna sökt de två tjänsterna. En har erbjudits avtalspension och en annan finns kvar i organisationen men inte som förvaltningschef medan den femte inte har för avsikt att söka något av de nya jobben. Den första oktober ska den nya organisationen vara på fötter och då börjar den kostnadsjakt som ska innebära besparingar på drygt 30 miljoner under de kommande åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".