"Familjeläkarna snålar in på de kroniskt sjuka"

Familjeläkarna i länet anklagas för att inte vilja lägga ut pengar på de kroniskt sjuka - de blir ju ändå aldrig riktigt bra.
Vården för de kroniskt sjuka och funktionshindrade har försämrats kraftigt sedan familjeläkarsystemet infördes. Det tycker Riksförbundet för Trafik- och polioskadade i Västmanland. Enligt förbundets länsordförande Sinnika Andersson beror det på att familjeläkarna inte vill lägga ner några pengar på en patientgrupp som ändå aldrig kommer att bli riktigt bra. - Därför nekas de kroniskt sjuka till exempel sjukgymnastik eller bassängträning, med motiveringen: "Du blir ju ändå inte bättre. Du fick ju prova för tre år sedan, och du blev ju inte bättre", säger Sinnika Andersson till P4 Västmanland. Länsförbundet har 500 trafikskadade medlemmar. Många berättar om hur ur läkarna bland annat nekar patienterna sjukgymnastik och bassängträning, med motiveringen att de ''ändå aldrig kommer att bli bra''. Men just den vården innebär att patienten får en högre livskvalitet. - Att slippa ha ont, kunna sova, kanske ha en fritidssyssla, och dessutom mer ork att kanske arbeta deltid eller bara orka umgås med sin familj. Förbundet får upp till 40 samtal i veckan från medlemmar som är missnöjda över att de inte får den vård de behöver. Sinnika Andersson hoppas nu att de folkvalda politikerna tar tag i problemet så att de kroniskt sjuka och funktionshindrade får den vård de har rätt till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".