köping / kungsör

Kalklinbanans framtid oviss

Framtiden för Kalklinbanan mellan kalkbrottet i Forsby och fabriken i Köping är oviss. Den invigdes 1941 och passerar fem kommuner. Tanken var att bilda en stiftelse som skulle driva banan vidare, men det blev inget av med det.

- Det var på väg att bli en stiftelse, men då backade Eskilstuna kommun ur eftersom de trodde att det är en miljöfarlig anläggning och då vågade inte de andra kommunerna heller, säger Knut Barr, kassör i Kalklinbanans vänner.

- 5 miljoner har lagts ned på upprustning av anläggningen. Men kostnaden för banan uppskattas till 250 000 årligen, pengar vi skulle ha fått från Nordkalk. Vi skulle också ha fått pengar från Riksantikvarieämbetet, säger han.

Vad händer om det inte blir några pengar?

- Vi har fått ett brev från Nordkalk där de konstaterar att Köpings kommun drog sig ur och att man nu söker andra intressenter. Det ska finnas några som jag inte känner till, och om det inte går måste beslut tas inom några månader, säger Knut Barr. 

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".