västerås/köping

Mälarhamnarna tror på framtiden

Det har varit ett tufft år för Mälarhamnarna i Västerås och Köping. Ett år som avslutas med ett nollresultat istället för två miljoner kronor i vinst.

Men vd Patrik Åman är trots allt hoppfull inför framtiden.

- Ja, det är tungt, naturligtvis. Men det gäller ju att ha fokus längre fram. Vi är optimistiska, inre sjöfart kommer att expandera längre fram, det är vi övertygade om. Det går mycket upp och ner i den här branschen, och nu har det gått väldigt mycket ner, säger Petrik Åman.

Det har varit fackliga konflikter, renoveringar som kostat 200 miljoner, och en uppvaktning av sjöfartsverket för att slussen i Södertälje ska byggas ut så att fler fartyg kan gå in i Mälaren. Men uppvaktningen hjälpte inte, i år blir det ingen utbyggnad av slussen. Detta samtidigt som trafiken på Mälaren har minskat med 13 procent jämfört med samma period förra året.

En del av kunderna har lagt om sin import av varor och dessutom har företaget Yara lagt ner sin gödseltillverkning i Köping och de var en av de största kunderna. Och trots den miljömedvetenhet som finns idag så får vi allt fler transporter på vägarna.

- Företagen, och även konsumenterna, tittar i plånboken först. Det är läpparnas beskännelse det här kring miljön. Det är först när man får svårt att andas och sitter i timslånga köer på väg till jobbet som man kanske börjar tänka annorlunda. Nu är det bara pengarna som styr, säger Patrik Åman, vd för Mälarhamnarna.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista