RFSL i Västmanland återuppstår. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

RFSL på väg att etablera sig i länet

Västmanland kan vara på väg att få en egen avdelning inom RFSL, Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande. Det är en grupp engagerade personer som hoppas kunna förändra synen på homosexuella i Västmanland och i går var det kick-off.

- Om två killar går på stan och håller varandra i handen så tittar folk på en som om man var en utomjording, säger Robin Pettersson, ordförande i avdelningens interimstyrelse.

Det här är en bild som bekräftas när RFSL rankar hur hbt-vänliga landets kommuner är. Samtliga kommuner i Västmanland hamnar långt ner på listan. Till exempel begås fler hatbrott mot homosexuella i Västmanland än nästan alla andra län i landet.

Att starta en RFSL-grupp är ett försök att ändra på det.

- Det går att förändra genom att man syns och hörs. Det är ju en hel del människor här i Västerås som är hbt- och queermänniskor och det är bra att vi finns tycker jag, säger Jonatan Helgsten, också engagerad i den nya föreningen.

RFSL Västmanland lades ner för fyra år sedan i samband med att den dåvarande ordföranden anklagades för förskingring, anklagelser han senare frikändes från.

Men det här är händelser som den nya styrelsen tycker är överspelade.

- Den här avdelningen startas upp av helt andra människor och har ingenting med det gamla RFSL-Västmanland att göra, säger Robin Pettersson.

Den 22 oktober hålls ett årsmöte då gruppen officiellt blir en del av RFSL. Men man har redan planer på större manifestationer.

- Vi har lite planer på en demonstration där vi ska samla ihop så mycket folk som möjligt på stan, där alla ska gå och hålla varandra i handen, säger Robin Pettersson.

Louisa Nyström
louisa.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista