Västerås konserthus speglas i vattnet
västerås

Kraftig hyreshöjning oroar Västmanlandsmusiken

Västmanlandsmusiken behöver mer pengar för att klara ökade hyreskostnader för Västerås konserthus i år. Det handlar om en hyreshöjning på cirka 3,6 miljoner kronor. Bland annat vill man att Landstinget Västmanland, som är en av två huvudmän bakom Västmanlandsmusiken, ställer upp med 360 000 extra.

Frågan ska behandlas på Landstingsstyrelsens sammanträde under fredagen. Men enligt förslaget till beslut kommer landstinget att säga nej.

- Vi tycker att det är en alldeles orimlig hyreshöjning, nästan 50 procent. Vi har inte fått krav på hela den höjningen än, men säg att den är på 30-40 procent och vem som än får ett sådant krav ifrågasätter det naturligtvis och det är det vi gör nu, säger Torsten Källberg, folkpartistiskt landstingsråd.

- Våra anslag för i år är ju uppbundet allting. Vi har ju en del andra verksamheter som drabbas av kostnadsökningar och de får klara det. Är de i innevarande budgetår och har fått sina pengar får de klara verksamheten, tillägger han.

Själva konserthusfastigheten ägs av Länsförsäkringar Bergslagen. Det är höjda räntor som uppges vara orsaken till att hyran för konserthuset höjs med cirka 3,6 miljoner kronor för Västmanlandsmusiken i år. För att klara det vill Västmanlandsmusiken nu ha mer pengar från sina huvudmän, Västerås stad och Landstinget Västmanland.

Kommunen, som är den största huvudmannen, har redan beviljat 3,2 miljoner kronor extra. Men landstinget tvekar till att skjuta till de ytterligare 360 000 kronor som behövs och kommer troligen att säga nej vid landstingsstyrelsens möte under fredagen.

Lars Knutsson, direktör för Västmanlandsmusiken, vill inte närmare kommentera vad ett avslag från landstinget skulle innebära, innan ett beslut är fattat. Men han säger att frågan då kommer att drivas vidare.

- Skulle den situationen uppstå att landstinget avslår, då hamnar vi i en märklig situation. Då får man titta på vilka regler som styr ett kommunalförbund enligt kommunallagen. Där har medlemmarna, alltså i vårt fall huvudmännen, vissa skyldigheter. Men det blir en juridisk process som jag inte vill gå in på, säger Lars Knutsson.

Han säger att det är omöjligt att dra in på verksamheten och på få sätt få ihop de pengar som behövs till hyran.

- Nej, inte 2008. Det är bara tre månader kvar på året och vi budgeterar och planerar vår verksamhet minst ett år i förväg, säger han.

Eva Kleppe 
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista