Höjde sin lön med över 41 procent

I skuggan av Kommunals strejk har kommunstyrelse-ordförandena i landet fått stora ökningar av sina arvoden. Kommunstyrelsens ordförande i Hallstahammar har fått ett lönelyft med över 41 procent, enligt tidningen KommunAktuellt.
Enligt en enkät som tidningen KommunAktuellt har gjort har medellönen för kommunstyrelseordförandena i landet ökat med 8,3 procent sedan förra året Näst störst höjning i hela landet har enligt tidningen Agneta Ivemyr, socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen i Hallstahammar fått; hela 41,2 procent i löneökning. Hon har efter lyftet 36 000 kronor i månaden. Allra högst lön av kommunstyrelseordförandena i Västmanland har socialdemokraten Åke Hillman i Västerås. Han har en månadslön på 43 100 kronor, efter ett lönelyft på 8,3 procent. Mot strömmen går vänsterpartisten Kent Persson i Norberg, som SÄNKT sitt arvode med tio procent till 29 160 kronor. Men i genomsnitt har kommunstyrelseordförandena i landet alltså fått en höjning med 8,3 procent, enligt KommunAktuellts enkät. Lönelyftet sammanfaller med konflikten där de kommunanställda strejkar för fem procents höjning av sina löner. Men enligt tidningen KommunAktuellt är budskapet från kommunstyrelseordförandena klart: "Du kan inte ställa våra löner mot de kommunanställdas på det sättet. Det är inte rättvist."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".