10 års fängelse för mord

I dag kom domen mot den 37-åring som stått åtalad för mordet på en 30-åring utanför en restaurang i Skultuna 1997. 37-åringen döms av Västmanlands tingsrätt till 10 års fängelse för mord.
Den dömde 37-åringen var misstänkt för mordet redan från början, och greps bara några dagar efter mordet den 12 oktober 1997. Men bevisningen var för svag. Det var en DNA-analys som till slut gav bevis så att det räckte för att åklagare Nils Hallonsten skulle kunna väcka åtal i september i år. DNA-analysen visade att den dömde 37-åringens blod fanns på mordplatsen. Det som försvårat utredningen är att de två männen var ensamma på restaurangen den aktuella natten. Förhör med vittnen om detaljer före och efter mordet har fått vägas mot 37-åringens berättelse och den tekniska bevisningen från mordplatsen, blodspår och fotavtryck. Både den mördade och den nu dömde 37-åringen var berusade när de lämnades ensamma på restaurangen på mordkvällen. Morgonen efter låg 30-åringen död utanför, troligtvis huggen med en häcksax. 37-åringen höll fast vid sin version under den tio dagar långa rättegången. Han hävdade att han utsatts för hot för en summa pengars skull, och att två män dök upp på restaurangen den aktuella natten för att driva in dem. Han sa att ha tvingades ner på golvet i restaurangens förråd under pistolhot medan en annan man dödade 30-åringen. Han sa att han ringde ambulans tio minuter senare, och att han fick hjälp av två familjemedlemmar att bära upp den svårt sargade kroppen och lägga den på marken utanför restaurangen. Men rätten trodde inte på mannens uppgifter. Dels fanns 37-åringens blod på platsen. Dels fanns avtryck av skor han länge förnekade att han hade, bevisligen på platsen. Ambulansmännen vittande om att mannen varit död minst en timme när de kom fram.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".