Högskolan tröttnar på tågförseningar

På Mälardalens Högskola funderar man nu på att inte förlänga avtalet med SJ om pendlingstrafiken mellan högskoleorterna Västerås och Eskilstuna. Skolan betalar miljonbelopp till SJ för att både studerande och personal ska kunna pendla gratis - men den senaste tiden har det fungerat dåligt, med inställda tåg och sena avgångar.

- Det kan bli förseningar så att tåget stannar nånstans så att man kommer för sent till lektionerna. Då får vi inte komma in på lektionen, och då missar vi hela vår förmiddagslektion oftast. Det säger Haisti Naderifar, studerande vid Mälardalens högskola. Och hon bekräftar att pendlingen är ett vanligt samtalsämne bland studenterna.

Avtalet mellan SJ och högskolan löper ut efter vårterminen nästa år och snart är det dags för en ny upphandling. Och nu ska studentkåren, högskolans ledning och kommunerna få delta i diskussioner om andra lösningar än SJ-tågen för de som pendlar mellan högskoleorterna.

SJ som årligen får sex miljoner av högskolan för att sköta trafiken kan nämligen inte lova några avsevärda förbättringar för pendlarna. Det beskedet fick högskolan på ett möte med SJ som hölls nyligen.

- Det finns alltså spårbrist och fordonsbrist, och som det ser ut nu kan inte SJ ge högre service än det vi har nu. Det är inte acceptabelt att man ska stå ut med; det är ingen service som vi är nöjda med. Det säger Marie Eriksson, förvaltningschef på Mälardalens högskola

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista